Buang bayi: Sayang atau benci?
GAMBAR hiasan.

Buang bayi: Sayang atau benci?

PEMBUANGAN bayi adalah merupakan isu yang sering timbul sejak sekian lama sama ada di Malaysia mahupun negaranegara lain. Perbuatan meninggalkan bayi atau kanak-kanak dengan tujuan untuk membuang ataupun menyembunyikan kelahiran mereka serta tidak mahu bertanggungjawab boleh dikategorikan sebagai perbuatan buang bayi. Persoalannya, mengapakah perbuatan buang bayi ini terjadi dan apakah solusi yang diperlukan untuk mengatasi perkara di atas daripada berulang kembali? Aspek sosio-perundangan akan dikupas bagi menangani permasalahan pembuangan bayi ini demi memahami isu di atas.

Memahami isu pembuangan bayi ini adalah satu masalah sosial sangat penting agar masyarakat bersikap lebih prihatin dan bersama-sama mencari solusi. Di dalam konteks keluarga normal, kelahiran anak adalah sangat dinanti. Namun berlainan dalam isu pembuangan bayi, kelahiran bayi mungkin adalah satu keadaan yang tidak diingini atau kurang bersedia dari segala segi. Di dalam konteks pesalah dalam kes remaja mengandung luar nikah, tekanan dari segi faktor umur dan ekonomi memainkan faktor penting ke atas tindakan drastik yang memungkinkan mereka berfikir untuk membuang bayi. Tidak mempunyai sumber kewangan untuk terus menjaga anak yang baru dilahirkan akibat tiada pekerjaan serta tidak mempunyai pendidikan yang baik terus mendesak remaja perempuan untuk membuang anak yang dilahirkan. Namun, apakah semua yang terjadi merupakan kesilapan di bahu remaja yang mengandungkan anak luar nikah itu tadi dan menidakkan liabiliti pihak lain? Pihak lelaki yang sepatutnya bertanggungjawab perlu diseret ke muka pengadilan agar turut dijatuhi hukuman undang-undang ke atas kes pembuangan bayi yang mungkin dilakukan oleh ‘pasangannya’.

Dari segi teknologi, tiada yang mustahil si pelaku dijejaki bersama ‘pasangan’ memandangkan DNA boleh dikaji seperti mana dalam kes-kes pembunuhan serta lainlain. Liabiliti ini seharusnya dikaji lebih mendalam memandangkan kes-kes pembuangan bayi boleh menyebabkan kematian ke atas bayi-bayi yang tidak berdosa namun tidak mampu mempertahankan diri kerana faktor usia.

Walaupun kebencian mungkin merupakan salah satu faktor yang mendorong ke atas kes pembuangan bayi, namun tidak dapat dinafikan faktor kasih sayang adalah penyebabnya. Ini kerana, tiada ibu yang mahu melihat anaknya tidak dapat hidup seperti insan lain. Anak yang lahir serba-serbi kekurangan serta dinafikan haknya, memungkinkan si ibu memilih untuk meninggalkan anaknya itu kepada orang lain.

Selain daripada cara sah iaitu terdapatnya alternatif dengan meninggalkan bayi yang tidak diingini di baby hatch secara legal, selain menyelamatkan nyawa, bayi tersebut boleh dijadikan anak angkat kepada pasangan yang sesuai. Kaedah ini adalah sesuatu yang kontroversi untuk negara kita memandangkan pemikiran masyarakat yang menganggap bahawa ini adalah bagi menggalakkan lagi kes-kes pembuangan bayi berlaku.

Namun hakikatnya, tidak dapat dinafikan, baby hatch menyelamatkan nyawa bayi-bayi yang tidak berdosa ditinggalkan di kaki-kaki lima atau di tempat yang sunyi agar pelaku tidak akan tertangkap dan diakhiri dengan kematian akibat tiada pengawasan ke atas bayi tersebut. Faktor niat si pelaku perlu dikaji oleh pihak berkuasa dalam menangani isu ini, kerana kemungkinan si pelaku berniat hanya untuk memberi bayi yang dilahirkan kepada pihak lain tanpa menyebabkan kematian ke atas anak tersebut dengan harapan bayi tersebut dapat diselamatkan oleh mereka yang menemuinya. Perlu diingat, di dalam aspek perundangan kriminal, selain perbuatan yang salah itu sendiri perlu dibuktikan, niat adalah satu lagi elemen penting dalam membuktikan kesalahan si pelaku.

Ianya juga boleh dijadikan satu bentuk pertahanan sekiranya dibuktikan bahawa si pelaku tidak berada dalam keadaan emosi yang stabil akibat tekanan postnatal (selepas kelahiran). Oleh itu, tidak seharusnya si pelaku dalam konteks membuang bayi diadili secara perbuatannya sahaja tanpa mengambil kira elemen niat mereka. Ini juga perlu diperhalusi dan dibezakan dengan kes-kes lain yang melibatkan pembunuhan serta infantisid yang melibatkan pengguguran. Adalah wajar sekiranya kes pembuangan bayi dikategorikan dalam istilah tersendiri di dalam konteks jenayah perundangan agar dapat dibezakan dengan kategori jenayah lain yang secara zahirnya seakan-akan sama namun mempunyai kesan yang berbeza iaitu mengakibatkan kematian serta pengabaian akibat dibuang.

Masyarakat seharusnya lebih peka dengan kes-kes pembuangan bayi ini serta boleh memberikan maklumat kepada pihak berkuasa agar kebajikan pihak-pihak terlibat terjaga. Pihak kerajaan juga dewasa kini telah mengambil tindakan lebih proaktif dengan memberikan informasi terkini mengenai statistik yang sebenar mengenai kes pembuangan bayi serta bantuan-bantuan sosial yang mungkin diperlukan dalam aktiviti pencegahan.

Penggemblengan tenaga dari segenap lapisan masyarakat adalah diperlukan bagi menangani permasalah kes pembuangan bayi. Isu ini akan lebih berjaya untuk ditangani sekiranya diaplikasikan elemen sosio-perundangan. Pihak keluarga, institusi pendidikan, institusi kesihatan, kerajaan dan badan bukan kerajaan (NGO) perlu sama-sama menyedarkan masyarakat bahawa jenayah pembuangan bayi bukan sesuatu yang normal memandangkan resam setiap anak itu memerlukan keluarga. Ini juga adalah searus dengan konsep ‘deinstitutionalisation’ atau deinstitusi yang mana adalah lebih baik anak-anak diberikan sepenuh kasih sayang dan perhatian di bawah penjagaan ahli keluarganya sendiri dan bukannya di institusi selain keluarga. Ini seterusnya akan membentuk satu kitaran di mana pada masa hadapan, anak-anak ini bakal membesar dan mempunyai keluarga sendiri serta menjaga anak-anak mereka seterusnya.

Dengan cara ini, konsep kekeluargaan akan terus dihormati dan kes pembuangan bayi tidak akan berleluasa. Selain itu, adalah penting untuk menitikberatkan kesihatan mental seseorang memandangkan dalam penyelidikan ke atas anakanak yang ditinggalkan, kesan jangka panjang adalah mereka kehilangan jati diri dan tertanyatanya siapakah diri mereka yang sebenarnya. Manakala untuk si ibu tadi akan melalui trauma sepanjang hayatnya memandangkan mungkin perasaan bersalah akibat terpaksa meninggalkan anak yang dilahirkan kepada orang lain.

Pokok pangkal, segalanya bermula di rumah. Adalah penting masyarakat mengagungkan konsep kekeluargaan dan kasih sayang sesama manusia serta menolak kebencian ke atas mereka yang telah terpalit dengan isu ini. Memberi peluang kedua kepada pesalah adalah diperlukan agar jenayah buang bayi dapat dibendung pada masa hadapan.

PENULIS merupakan pensyarah kanan di Pusat Asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia manakala Dr Nurhidayah Abdullah ialah pensyarah kanan di Fakulti Undang-Undang, Universiti Malaya dan boleh dihubungi di [email protected]

Share This