Bantu kuasai bahasa Inggeris

Aktiviti berkumpulan sedang dijalankan di SK Lembah Subang.

KUALA LUMPUR – Menyedari pentingnya komunikasi dan penguasaan bahasa Inggeris dalam era globalisasi ini, Universiti Malaya (UM) menganjurkan Projek PEARL khusus untuk murid miskin bandar.

Pengasas projek yang juga Ketua Jabatan Pendidikan Bahasa dan Literasi, Fakulti Pendidikan UM, Prof. Madya Dr. Adelina Asmawi berkata, kebolehan dalam bahasa tersebut bukan sahaja memajukan golongan sasar pada masa hadapan malah meningkatkan keyakinan diri.

Jelas beliau, sejak program tersebut diwujudkan pada Mei 2018 hingga Disember tahun lalu di Surau Mutiara Damansara, ibu bapa memberikan maklum balas positif selain menyatakan anak mereka mula menggunakan bahasa Inggeris sebagai medium komunikasi.

“Melalui Projek PEARL yang pertama, seramai 36 murid miskin bandar berumur 8 hingga 11 tahun diajar Bahasa Inggeris Komunikasi melalui persembahan. Kesemua me­reka melakukan choral speaking serta drama pentas di Auditorium Utama Fakulti Pendidikan UM pada 13 Okto­ber 2018 dan 27 April 2019.

“Hasil projek pertama ini, sebuah modul pengajaran yang memfokuskan kemahiran komunikasi dengan menggunakan kaedah pengajaran abad ke-21 dihasilkan,” katanya.

Menurut Adelina, modul tersebut berbeza daripada buku teks dan aktiviti yang terdapat di pasaran kerena ia direka bentuk khas untuk memenuhi keperluan dan minat murid-murid miskin bandar.

Malah, ujarnya, modul itu juga mengandungi integrasi teknologi dan sokongan pengajaran untuk guru sukarelawan.

Tambah beliau, susulan kejayaan yang diperoleh, bermula November 2019, Projek PEARL 2.0 dibentuk dan dijalankan dengan kerjasama serta tajaan daripada Yayasan Amal ASAS di Sekolah Kebangsaan Lembah Subang pada setiap pagi Sabtu.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )