Annuar mahu tahap pematuhan di Pasar Borong Selayang dipertingkat
ANNUAR membuat pemeriksaan mengejut di Pasar Borong Selayang, Kuala Lumpur bagi meneliti tahap pematuhan dan kawalan bagi mengelak jangkitan Covid-19. Pasar Borong Selayang mencatatkan 8 kes positif Covid-19.

Annuar mahu tahap pematuhan di Pasar Borong Selayang dipertingkat

KUALA LUMPUR – Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa hari ini melakukan pemeriksaan secara mengejut tanpa sebarang formaliti ke atas Pasar Borong Selayang di sini.

Hasil penelitian yang diperoleh juga mengejutkan apabila pekerja-pekerja di pasar borong awam tersebut didapati tidak mencapai tahap pematuhan memuaskan sedangkan terdapat lapan kes positif Covid-19 di situ.

Beliau berkata, operasi pasar borong tersebut didapati tidak mematuhi syarat yang ditetapkan apabila ia masih terus melakukan aktiviti perniagaaan melepasi pukul 12 tengah hari.

“Di situ tidak disediakan hand sanitizer dan tidak ada seorang pun yang memakai sarung tangan. Topeng muka yang dipakai pun tidak sempurna iaitu diperbuat daripada kain yang dipakai agaknya setiap hari, bukan topeng muka yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya dalam sidang akhbar secara live dari bangunan Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) hari ini.

Annuar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri Wilayah Persekutuan berkata, beliau telah membawa perkara itu dalam mesyuarat harian di Pusat Pengurusan Krisis (SMC) dan berharap langkah memperbaiki keadaan di pasar borong itu dapat dilakukan dengan segera.

Ini kerana katanya, kawasan tersebut sudah mencatatkan enam kes positif Covid-19 dan terbaru tambahan dua kes dengan keseluruhan 40 kes dicatatkan di kawasan Selayang.

“Saya memaklumkan saya tidak puas hati dengan tahap kawalan dan perlindungan kesihatan di situ.

“Saya telah minta Datuk Bandar Kuala Lumpur dan pasukan penguatkuasaan dengan kerjasama KKM untuk mempertingkat serta memperbaiki tahap pematuhan.

“Kita sudah benarkan aktiviti perniagaan di pasar borong diteruskan, kita tidak boleh menghentikan kerana kita dapat rayuan daripada penanam sayur dan peniaga serta orang ramai yang mahu bekalan makanan diteruskan.

“Jawatankuasa Pusat Menteri berkaitan Covid-19 telah menimbang rayuan itu dan setuju pasar borong boleh beroperasi dari pukul 4 pagi hingga 12 tengah hari,” katanya.

Annuar berkata, pihaknya mahu pematuhan penjarakan sosial dapat dijalankan di pasar borong berkenaan termasuk mencadangkan lori-lori diletakkan berjauhan supaya aktiviti pemunggahan barang tidak berasak-asak dan berlaku pergeselan.

“KKM esok akan membuat pemeriksaan ke atas pekerja di Pasar Borong Selayang, harap dapat beri kerjasama kepada KKM, ada 100 lebih pekerja di situ, tolong buat pemeriksaan untuk kebaikan diri sendiri.

“Kemudian boleh balik terus bekerja di pasar borong itu tapi saya mahu pematuhan diperbaiki, pakai topeng muka bersesuaian,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga telah memberikan cadangan kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur agar lori yang masuk mesti berjadual.

Katanya, pekerja-pekerja juga perlu juga menggunakan alat perlindungan diri yang bersesuaian seperti sarung tangan, topeng muka dan cecair basmi kuman.

“Saya juga harap dapat diletakkan satu tempat untuk semburan disinfeksi. Mereka sebelum balik elok disinfeksi dahulu.

“Saya sendiri pun sebelum keluar dari situ sembur dari kepala sampai ke kaki sebagai langkah berjaga-jaga. Maka nasihat dan garis panduan daripada KKM hendaklah kita patuhi,” tegasnya. – WILAYAHKU

CATEGORIES