41 Usahawan Muda Kota terima tawaran ruang niaga di Putrajaya

41 Usahawan Muda Kota terima tawaran ruang niaga di Putrajaya

MENTERI Wilayah Persekutuan Tan Sri TPr Annuar Musa menyerahkan 41 tawaran ruang niaga kepada usahawan muda di Putrajaya petang Jumaat.

Program yang dibangunkan di bawah Cakna Keusahawanan ini merupakan Inisiatif Pembangunan Ekonomi Post-Covid-19 bagi membantu anak-anak belia kota yang terjejas dan kehilangan punca pendapatan akibat pandemik Covid-19.

“Kesemua 41 usahawan yang terpilih di Putrajaya ini menerima tawaran kios pada hari ini dan akan memulakan operasi perniagaan mereka.

“Sebagai inisiatif tambahan, program ini juga menawarkan pengecualian bayaran sewaan sebanyak RM150.00 kepada peserta di Tapak Dataran Niaga Belia Putrajaya bagi tempoh enam bulan yang pertama.

“Selepas daripada tempoh enam bulan tersebut peniaga hanya perlu membayar RM150.00 sebulan sepanjang tahun pertama.

“Seterusnya, kadar sewaan RM300.00 akan dikenakan bermula pada tahun kedua perniagaan beroperasi,”ujarnya kepada media selepas majlis penyerahan surat tawaran tersebut di Dataran Niaga Belia, Presint 14, Putrajaya petang Jumaat.

Menurut Annuar, sejak diumumkan pada 7 Julai 2020 yang lalu, program ini telah menerima sambutan yang sangat memberangsangkan daripada warga Wilayah Persekutuan terutama sekali daripada golongan belia.

Sebanyak 96 tapak telah dikenalpasti di Putrajaya merangkumi beberapa ruang niaga yang sedia ada, dan ruang niaga yang sedang di dalam perancangan untuk pembinaan di masa yang akan datang.

“Ia termasuklah ruang niaga di Kompleks Kejiranan Presint 5,14 dan 18, Dataran Gemilang Presint 4, Laman Duta Presint 14, Kios Medan Selera Baharu Presint 8 dan beberapa ruang niaga (gerai) di Kompleks Kejiranan.

“Ruangan perniagaan ini akan ditawarkan kepada usahawan belia muda di Putrajaya secara berperingkat bermula November 2020. Penambahan selain daripada 96 tapak ini juga akan dibuat dari masa ke semasa berdasarkan kesesuaian lokasi strategik lain yang akan dikenalpasti,”ujarnya. – WILAYAHKU

CATEGORIES