32,600 pelajar IPT dari golongan B40 terima bantuan Jelajah Pendidikan Keluarga Malaysia 2022
JALALUDDIN (dua dari kiri) menyampaikan komputer riba kepada seorang pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) dari golongan B40.

32,600 pelajar IPT dari golongan B40 terima bantuan Jelajah Pendidikan Keluarga Malaysia 2022

SERAMAI 32,600 pelajar daripada golongan berpendapatan rendah B40 yang berjaya melanjutkan pengajian ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) telah menerima bantuan di bawah Jelajah Pendidikan Keluarga Malaysia (JPKM) 2022 di bawah Yayasan Prihatin Nasional (Prihatin).

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias berkata, program inisiatif Perdana Menteri itu telah membuka peluang akses pendidikan tinggi kepada pelajar kurang berkemampuan di seluruh negara.

“Inisiatif kerajaan dalam membantu pelajar daripada golongan B40 termasuk penduduk luar bandar di 35 Parlimen setakat ini mendapat sambutan menggalakkan.

“Matlamat program ini adalah bagi membolehkan pelajar yang memiliki kelulusan ditawarkan tempat di universiti awam atau swasta,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) tiga penjuru di antara Universiti Tun Abdul Razak (Unitar), Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM) dan Prihatin serta Penyerahan Sumbangan Kepada Anak-Anak Wilayah Persekutuan di Unitar hari ini.

Hadir sama, Naib Canselor Unitar, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Sahol Hamid Abu Bakar, Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Leftenan Jeneral Datuk Hasagaya Abdullah dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Prihatin Nasional (Prihatin) Datuk Mohd Aizuddin Mohd Ghazali.

MoU berkenaan bertujuan untuk membangun, menyokong serta memperkayakan pembangunan penyelidikan selain pendidikan tinggi bagi memacu pertumbuhan negara.

Menurut Jalaluddin berkata seramai 2,000 pelajar Wilayah Persekutuan layak menerima bantuan perbelanjaan dan komputer riba dari Prihatin dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

“MAIWP merupakan penyumbang utama dana bantuan awal pendidikan, komputer riba, cermin mata dan barangan keperluan asas ke Menara Gading,” katanya. – WILAYAHKU

Share This