RIM tubuh Dana Tabung Kecemasan bantu pengamal industri muzik

RIM tubuh Dana Tabung Kecemasan bantu pengamal industri muzik

PERSATUAN Industri Rakaman Malaysia (RIM) telah mengambil inisiatif untuk membantu pengamal industri muzik yang memerlukan bantuan kewangan segera dengan mewujudkan Dana Tabung Kecemasan.

Bawah inisiatif ini, penerima terpilih yang terdesak memerlukan bantuan ini adalah terdiri daripada mereka yang terlibat atau telah menyumbang kepada industri rakaman dan yang pendapatannya terjejas teruk atau hilang sepenuhnya akibat pandemik COVID-19.

Menurut Pengerusi RIM, Rosmin Hashim, ramai yang terkesan dengan pandemik COVID-19 apabila mereka tidak dapat ‘mencari makan’ seperti sebelum ini.

“Kami telah membaca dan mendengar penderitaan ramai pengamal industri muzik yang berjuang untuk memenuhi keperluan harian disebabkan pandemik yang telah menghentikan projek rakaman lagu dan yang secara ketara membatasi peluang menjana pendapatan lain bagi para pengamal dalam industri muzik. Pertunjukan secara langsung juga terhenti dengan adanya sekatan yang dilaksanakan sehingga menyukarkan ekosistem industri muzik untuk menjana pendapatan yang berkelanjutan untuk pengamal industri muzik.

“Sejak perlantikan Ahli Majlis Baru RIM untuk penggal 2021-2023, kami telah aktif merangka pelbagai strategi untuk mengembangkan industri muzik tempatan yang dapat memanfaatkan ahli-ahli kami dan industri muzik secara keseluruhan.

“Dana tabung kecemasan ini adalah salah satu inisiatif utama yang memerlukan pelaksanaan segera kerana kesukaran yang melanda ramai pengamal industri muzik disebabkan oleh pandemik ini.

“Sumbangan kami kepada pihak yang terlibat akan mematuhi parameter dan syarat yang memungkinkan kami membuat pilihan dan keputusan penerima dana dengan sebaik mungkin. Kami berharap bahawa sumbangan kami ini dapat memberi sedikit kelegaan kepada pengamal industri muzik yang terjejas,” jelas Rosmin.

Menurut Rosmin lagi, pihaknya bercadang mahu menganjurkan pengumpulan dana berskala besar bagi membantu pengamal muzik yang memerlukan.

“Kami, sebenarnya, sedang merancang aktiviti pengumpulan dana yang berskala lebih besar dengan kerjasama Persatuan Penerbit Malaysia (MPA) yang melibatkan pertandingan menulis lagu dan proses bidaan lagu yang akan dapat membantu kami mengumpul lebih banyak dana untuk memberikan lebih banyak bantuan kepada pengamal industri muzik yang memerlukan.

“RIM akan terus meneroka peluang kolaborasi lain dengan kumpulan atau badan yang berkaitan dengan industri muzik untuk pengumpulan dana bagi inisiatif amal kami seterusnya di masa hadapan,” tambahnya.

Inisiatif Amal RIM dimulakan dengan sumbangan RM1,000 kepada Kid (gitaris kumpulan popular Search) untuk dana rawatan barah isterinya.

Sumbangan RM1,000 juga akan diberikan kepada komposer terkenal, Ross Ariffin yang nasib malangnya dipaparkan di media baru-baru ini.

RIM juga sedang bekerjasama dengan Persatuan Pemuzik Malaysia (MfM) untuk menyumbang sejumlah RM10,000 kepada 20 pemuzik rakaman yang tidak dapat mencari nafkah dengan penghentian projek rakaman lagu dan penutupan banyak pusat hiburan. RIM akan terus mengenalpasti pengamal industri muzik lain yang memerlukan untuk membantu mereka kembali berdikari.

Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati www.rim.org.my atau ikuti kami di facebook.com/RecordingIndustryMalaysia, @recordingindustrymalaysia di Instagram dan @rim_malaysia di Twitter. – WILAYAHKU

 

CATEGORIES
TAGS