Proses hantar pelajar pulang selesai 18 Mei
PELAJAR KML bersiap untuk dibawa pulang ke kampung masing-masing.

Proses hantar pelajar pulang selesai 18 Mei

LABUAN – Proses penghantaran pulang pelajar yang terkandas di Labuan ke Sabah, Sarawak dan Semenanjung dijangka selesai pada 18 Mei ini.

Penghantaran balik pelajar bagi kumpulan pertama bermula pada 2 Mei lepas dan dibiayai sepenuhnya oleh Kementerian Pengajian Tinggi dan diselaraskan oleh Jawatankuasa Bencana Alam Labuan.

Sebanyak 786 daripada 1,098 pelajar Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan (UMSKAL) yang terkandas ekoran Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac telah dihantar pulang sejak 2 Mei.

Bagi Kolej Matrikulasi Labuan (KML), seramai 1,576 pelajar telah kembali ke kampung halaman di Semenanjung, Sarawak dan Sabah sejak 4 Mei.

Kumpulan pelajar KML terbaru berangkat awal hari ini melalui Terminal Feri Labuan dengan 172 pelajar menaiki sembilan bas ke Kota Belud, Kinabatangan dan Lahad Datu di Sabah dan 160 pelajar menuju ke Miri dengan penerbangan MASwings pada pukul 3.40 petang.

Sebanyak 34 pelajar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Labuan juga telah keluar sejak 2 Mei manakala lima masih dalam senarai menunggu.

PELAJAR KML dihantar menaiki bas menggunakan feri untuk dibawa ke Sabah.

Dr Fary mengatakan, latihan pulang ke rumah dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Pelajar yang kembali menjalani ujian sapuan secara rawak dan pemeriksaan kesihatan oleh Jabatan Kesihatan Labuan sejak akhir April.

“Kami berkomited untuk mengirim pelajar pulang sebelum Aidilfitri,” katanya

Dalam pada itu, Pengarah KML, Mohd Idris Omar berkata, 703 lagi pelajar dari pelbagai kawasan di Sarawak dihantar pulang dengan penerbangan MASwings mulai hari ini. – WILAYAHKU

CATEGORIES