MAQIS Johor rampas 1,145 kg ikan basah tanpa permit

MAQIS Johor rampas 1,145 kg ikan basah tanpa permit

JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Johor berjaya menggagalkan cubaan membawa keluar bekalan ikan basah seberat 1,145 kilogram (kg) tanpa permit eksport yang sah, petang semalam.

Pengarahnya, Nur Afifah A. Rahman berkata rampasan bernilai RM24,265 itu dibuat pihaknya di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB), Gelang Patah di Iskandar Puteri pada 2 petang, susulan pemeriksaan ke atas sebuah lori yang membawa muatan ikan ke Singapura.

“Hasil pemeriksaan mendapati sejumlah 1,145kg ikan pelbagai jenis diletakkan bersama ikan lain yang mempunyai dokumen sah bagi mengelirukan pihak penguat kuasa.

“Antara ikan yang cuba diseludup keluar itu adalah bawal, siakap dan jelawat,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut beliau, pemandu lori telah disoal siasat namun dilepaskan setelah diambil keterangan.

Kes disiasat mengikut Seksyen 11(2) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang memperuntukkan hukuman di bawah Seksyen 11(3) akta sama iaitu denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara maksimum enam tahun atau kedua-duanya sekali, jika disabit kesalahan. – BERNAMA

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )