Jejak Prihatin: 7,000 keluarga miskin bandar bakal terima bekalan makanan
JEJAK Prihatin merupakan langkah proaktif yang bertujuan untuk menggerakkan usaha mencari golongan yang terkesan akibat pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Jejak Prihatin: 7,000 keluarga miskin bandar bakal terima bekalan makanan

PROGRAM Jejak Prihatin yang dilancarkan hari ini akan mula mengedar pek bekalan makanan kering kepada golongan miskin bandar di Wilayah Persekutuan bermula esok.

Diselaraskan Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP), progam secara berfasa bermula esok sehingga 28 Julai ini membolehkan kira-kira 15,000 keluarga miskin tegar yang sudah dikenal pasti khususnya 3,853 kelompok di Kuala Lumpur dan Putrajaya disantuni.

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri TPr Annuar Musa berkata, dalam tempoh itu, 7,000 keluarga akan dijejaki terlebih dahulu yang mana hampir 4,000 sukarelawan ‘Prihatin Volunteer’ (PriVo), Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan (MPPWP), AJK surau, masjid dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) akan memantau keadaan mereka secara bersemuka.

“Sukarelawan ini akan menjejaki golongan miskin tegar, miskin bandar dan yang memerlukan bantuan makanan, kebajikan, kesihatan, termasuk kesihatan mental dan kerohanian dalam kalangan warga Wilayah Persekutuan.

“Sejajar konsep penubuhannya, Jejak Prihatin merupakan langkah proaktif yang bertujuan untuk menggerakkan usaha mencari golongan yang terkesan akibat pandemik COVID-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta menghulurkan bantuan dengan segera tanpa perlu menunggu sehingga keadaan mereka semakin kritikal.

“Selain menjejaki dan bertanya khabar, sukarelawan yang terlibat dalam program Jejak Prihatin ini juga akan membantu mengedarkan 7,000 pek bekalan makanan kering yang disumbangkan pelbagai pihak, termasuk badan korporat,” katanya.

Menurut Annuar, sukarelawan Jejak Prihatin juga akan membantu menyampaikan maklumat dan membuat semakan mengenai inisiatif Prihatin Kasih, iaitu bantuan kepada golongan rentan bandar sebanyak RM100 sebulan yang diberikan kerajaan terus kepada mereka melalui MyKad bermula Julai hingga September 2021. – WILAYAHKU

CATEGORIES