BILA kadang-kadang tekak teringin nak makan benda manis boleh cuba buat dessert simple tiga bahan ni. Bukan hanya mudah nak buat, barang-barang yang digunakan pun senang nak dapat.
Seronoknya bila ada resipi dessert yang mudah dan senang macam ini. Nak buat dengan anak-anak pun boleh. Almaklumlah, sekarang ini tengah musim PKP. Ibu bapa banyak masak di rumah dan bolehlah tambah aktiviti bersama anak-anak.
Nak makan buat minum petang pun tersangatlah sesuai.
Jom akhbar Wilayahku kongsikan empat resipi dessert atau kek yang boleh kita buat dengan menggunakan tiga bahan sahaja.
NUTELLA MUFFIN
BAHAN-BAHAN
1 cawan Nutella
120 gram tepung naik
2 biji telur
CARA PENYEDIAAN
- Pukul telur sedikit menggunakan whisk atau garfu. (Tak perlu sampai kembang)
- Masukkan Nutella. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan ke dalam cup. (Lebih kurang ¾ daripada cup)
- Bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak pada suhu 180°. (Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu)
KEK CHEESE
BAHAN-BAHAN
250 gram cheese Tatura
1 cawan susu pekat
6 biji telur gred A
CARA PENYEDIAAN
- Asingkan telur kuning dan telur putih.
- Putar 250 gram cheese Tatura dan satu cawan susu pekat. Putar sehingga sebati.
- Masukkan telur kuning apabila bahan sudah sebati. Putar sekali lagi sehingga sebati.
- Kemudian, putar telur putih pula sehingga berkrim.
- Seterusnya masukkan telur putih yang berkrim dalam adunan cheese. Kacau sehingga semua bahan sekata.
- Oles loyang dengan marjerin dan lapikkan dengan baking paper.
- Tuang adunan dalam loyang.
- Bakar selama 1 jam 30 minit dengan suhu 160°. Kemudian tambah 30 minit lagi dengan suhu 150°.
KEK MILO
BAHAN-BAHAN
2 cawan Milo
4 biji telur
2 sudu besar susu pekat
CARA PENYEDIAAN
- Blend semua bahan sehingga sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang.
- Kukus selama 1 jam @ sehingga masak.
KEK COKLAT OREO
BAHAN-BAHAN
54 biji biskut Oreo
2 cawan susu Full Cream
2 sudu teh baking powder
CARA PENYEDIAAN
- Sediakan bahan yang diperlukan.
- Asingkan biskut dengan krim.
- Patahkan biskut dan masukkan ke dalam pengisar. Masukkan 1 ¼ cawan susu yang disuamkan ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur lumat. Tuang ke dalam bekas.
- Tambahkan baki susu ke dalam bekas krim biskut. Kacau sehingga larut dan sebati.
- Masukkan 2 sudu teh baking powder ke dalam biskut yang sudah dikisar tadi. Gaul sebati.
- Krim biskut yang telah dicampur susu tadi dimasukkan sedikit demi sedikit ke dalam bekas biskut. Kacau semua bahan sehingga sebati.
- Sapukan butter ke permukaan bekas periuk nasi. Tuangkan bancuhan ke dalam periuk. Setkan masa untuk kek.
- Check dengan lidi untuk lihat sama ada kek cukup masak atau tidak. Sejukkan dulu dalam 15-20 minit sebelum dihias.
– WILAYAHKU – SABRINA SABRE