Dulu Qari Kini Penyanyi Pop Rock, ZAKIY HANAFI Sedia Dikritik

Dulu Qari Kini Penyanyi Pop Rock, ZAKIY HANAFI Sedia Dikritik

DARI seorang qari kini bergelar penyanyi pop rock. Penyanyi Zakiy Hanafi mempunyai alasan tersendiri melangkah ke industri muzik mainstream. 

Zakiy yang juga bekas penuntut di Darul Quran JAKIM, Kuala Kubu Bharu berkata, dia menyahut cabaran diberikan dengan menyanyikan genre pop rock.

“Sebagai pendatang baharu dalam bidang ini saya percaya syarikat rakaman ada strategi dan perancangan tersendiri. Jadi, saya terima apa yang diputuskan mereka untuk kerjaya saya. 

‘Cuma, difahamkan saya mahu dibawa keluar dari genre nasyid dan ingin menjadikan saya penyanyi versatile.

“Diakui lama juga fikir mengenai perkara ini. Malah saya ada bertanya dan minta pandangan daripada artis nasyid lain.

” Ada yang beri kata-kata positif dan tidak kurang juga yang menentang. Alasan sebab saya ada latar belakang agama dan seorang qari. 

ZAKIY Hanafi mahu meluaskan skop dakwahnya, tidak tertumpu satu muzik sahaja

“Tapi, setiap pandangan mereka saya terima dan saya ambil dari sudut positif. Apatah lagi keputusan ini berkaitan diri saya dan bukannya orang lain. 

“Bagi saya, ini peluang untuk luaskan lagi penyampaian mesej positif bukannya kepada satu kelompok peminat muzik semata-mata. Malah, ia disampaikan dalam pelbagai cara yang lebih kreatif,” kata Zakiy, 25, atau nama sebenarnya Mohammad Zakiuddin Hanafi.

Zakiy mengaku tidak pernah menjangka sama sekali akan melangkahkan kaki ke dunia glamor.

Malah, single Pendam hasil ciptaan Adi Pawana dan Pown Hasril serta lirik oleh Adi Pawana yang dilancarkan pada 5 Jun lalu itu adalah berentak pop rock yang benar-benar keluar dari zon selesa dirinya.

“Ini single pertama saya. Sebelum ini saya menyanyi juga tapi dalam genre nasyid. Sejujurnya, saya tidak pernah terfikir pun nak masuk industri ini secara mainstream. Kisahnya bermula selepas tamat pengajian di Maahad Qiraat Shoubra, Mesir pada Oktober tahun lalu. 

“Selepas pulang dari Mesir saya mengadakan program jelajah di Perak. Ketika sedang berehat saya mendapat DM daripada Abang Fadly Yusof iaitu pengurus Khai Bahar. 

“Dia menyatakan hasrat untuk membawa saya masuk dalam bidang ini selepas melihat nyanyian saya di IG. Khai pernah memberitahu dia yang saya meminatinya dan menyanyikan lagunya. Sejak dari itu  Fadly selalu melihat nyanyian saya.

“Pertemuan pertama kami pada sesi pelancaran muzik video Ratuku nyanyian Khai. Selepas perbincangan dibuat, secara rasmi saya menyertai syarikat rakaman itu pada 1 Januari tahun ini,” katanya yang kini rasmi menjadi artis bawah syarikat rakaman True Faith Creative. 

ZAKIY kini muncul dengan lagu pertamanya berjudul Pendam. Pendam cinta ke tu?

Mengaji dan menyanyi berbeza

Zakiy yang juga bekas finalis program Akademi Al Quran musim kelima pada 2011 yang ditayangkan di TV9 tidak mengambil masa lama untuk merakamkan lagu Pendam itu.

“Lagu ini sangat mencabar sebab nak dapatkan suara yang betul sesuai dengan genre. 

“Saya nak orang faham, qari tak semestinya boleh menyanyi, begitu juga penyanyi tak semestinya boleh mengaji. Tidak ramai boleh buat kedua-duanya dalam masa yang sama.

“Jadi, saya cuba nak beri kefahaman kepada warganet yang mana saya boleh mengklasifikasikan tarannum dalam al-Quran ada tujuh dan lagu pula dalam pelbagai genre. 

“Apabila mengaji saya boleh ikut ‘tune’ mengaji, begitu juga sebaliknya. Kiranya, tak bercampur,” jelasnya lagi.

Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )