25 peratus dijadikan kawasan hijau di Tapak Pembangunan Bukit Dinding – Mahadi

25 peratus dijadikan kawasan hijau di Tapak Pembangunan Bukit Dinding – Mahadi

DUA puluh lima peratus tanah di tapak pembangunan Bukit Dinding yang dikenali sebagai R12 di Wangsa Maju, Kuala Lumpur yang telah diperuntukkan untuk pembangunan bertingkat telah digazetkan sebagai kawasan hijau bagi melindungi daripada tanah runtuh, kata Datuk Seri Mahadi Che Ngah.

Datuk Bandar Kuala Lumpur berkata ketetapan itu dibuat kerana kawasan itu mempunyai cerun yang curam dan ia adalah lebih tinggi berbanding pembangunan lain yang memerlukan hanya dikenakan 5 peratus sahaja.

“Cerun di tapak itu dikenal pasti sebagai tahap 3 dan 4 dan setakat ini, tiada kerja boleh dilakukan kerana sesi komunikasi dengan penduduk tempatan masih dijalankan,” katanya ketika ditemui di Menara DBKL 1 di Jalan Raja Laut pada Isnin.

Hadir sama, Pengarah Eksekutif Perancangan DBKL, Datuk Sulaiman Mohamed dan Pengarah Jabatan Perancangan Bandaraya, Datuk Zulkurnain Hassan

Untuk rekod, Kelas 3 ialah cerun dengan cerun 25°-35° (darjah) manakala Kelas 4 ialah cerun dengan cerun melebihi 35°.

Mahadi berkata bahawa projek itu terdiri daripada dua blok pangsapuri 26 tingkat dan

Mahadi juga berkata projek itu telah memenuhi beberapa keperluan undang-undang seperti penilaian kesan alam sekitar dan kajian integriti tanah.

Beliau berkata Jabatan Alam Sekitar telah mengeluarkan kelulusan penilaian alam sekitar pada 2017.

“Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) juga pada 2014 telah mengeluarkan cadangannya kepada pemaju termasuklah memastikan penyediaan saliran dan kawasan tadahan air untuk melindungi struktur tanah.

“Pemaju juga perlu menjalankan kerja-kerja penstabilan tanah dan membina tambatan untuk mengukuhkan landskap,” tambahnya.

Isu Bukit Dinding mendapat perhatian selepas sekumpulan penduduk Setiawangsa dan Wangsa Maju menentang projek itu.

Mereka menimbulkan kebimbangan bahawa pembangunan yang dirancang boleh menyebabkan tanah runtuh, terutamanya dengan hujan yang lebih tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tapak yang dimiliki secara persendirian ini juga merupakan tempat mendaki yang popular dalam penduduk berhampiran serta warga kota.

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dalam kenyataan maklum balas kepada penduduk pada 22 September lalu berkata tiada kerja akan dilakukan sehingga penglibatan diantara pemaju dan penduduk dimuktamadkan.

Tiada tarikh diberikan untuk perintah itu tetapi satu sesi telah diadakan setakat ini dengan lebih banyak lagi sedang dirancang. – WILAYAHKU

Share This